Pengurusan Ruang Dapur

1. Ruang dapur adalah tempat untuk menyedia, memasak, dan meyimpan makanan. Pusat aktiviti tertumpu kepada 3 peralatan dapur iaitu singki, dapur memasak, dan peti sejuk.

2. Terdapat 9 faktor yang perlu dipertimbangkan semasa merancang sebuah ruang dapur iaitu :

 • Saiz ruang – hendaklah bersesuaian dengan keperluan keluarga. Saiz dan ruang yang luas menyebabkan banyak pergerakkan, bazir tenaga dan masa. Pemilihan saiz dan jenis perabot hendaklah bersesuain dengan saiz ruang dapur.
 • Kedudukan ruang – hendaklah berdekatan dengan ruang makan. Berdekatan dengan ruang makan memudahkan membuat hidangan dan menjimatkan masa.
 • Pengudaraan – adalah penting untuk menehilangkan bau masakan, asap, dan hawa panas. Udara bersih di dapur menimbulkan rasa selesa dan adalah sesuai jika singki berdekatan dengan tingkap.
 • Pengcahayaan – penting untuk membolehkan seseorang itu bekerja dengan lebih selesa cekap dan selamat. Gunakan cahaya asli yang masuk melalui tingkap. Letakkan lampu yang sesuai pada tempatnya.
 • Warna ruang – bergantung kepada citarasa seseorang itu. Warna haruslah dipilih dengan teliti. Skima warna yang lembut adalah lebih sesuai kerana warna boleh menimbulkan suasana yang selesa dan mudah kesan kekotoran.
 • Permukaan dinding – yang sesuai boleh menolong mengekalkan keadaan cerah dan bersih dalam dapur.
 • Permukaan lantai – hendaklah mudah dicuci supaya sentiasa bersih, tidak licin, tahan lasak dan tidak menyerap cecair.
 • Permukaan meja kerja – jenis yang tahan lasak supaya dapat menahan penggunaan dan pembersihan yang kerap. Permukaan hendaklah mudah dicuci dan mudah dilap.
 • Susun atur perabot – bergantung kepada saiz dna ruang, poin-poin suis elektrik, kedudukan tingkap dan pili air singki.
Susun atur perabot yang baik adalah tertumpu kepada kedudukan strategik meja kerja, peti sejuk, singki, dan dapur memasak.
by : miemieliman ~~ (@
Advertisements
2 Comments

2 thoughts on “Pengurusan Ruang Dapur

  • wslm…sya dah lama xupdate…maaf yea…hee everything boleh awk nk ambil dr entry ni…ilmu boleh dikongsi bersama…lgpun ade yg sya ambil dr google utk dibuat contoh..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s