Pencernaan & Penyerapan

1. Pencernaan : satu proses menukarkan makanan berbentuk kompleks kepada bentuk yang ringkas supaya boleh diserap dan digunakan dalam tubuh.

2. Salur pencernaan bermula dari esofagus hingga ke usus besar seperti yang terdapat dalam gambar rajah di bawah :

3. Organ lain yang membantu dalam pencernaan makanan adalah mulut, pankreas, dan pundi hempedu.

4. Nutrien utama dalam makanan yang diambil seharian ialah karbohidrat, protien, dan lemak.

5. Dalam proses pencernaan, nutrien tersebut ditukar kepada komponen yang paling ringkas. Contonya, protien ditukar kepada komponen asid amino. Karbohidrat ditukar kepada komponen gula ringkas. Lemak ditukar kepada komponen asid lemak dan gliserol.

6. Bolus makanan yang ditelan masuk ke dalam perut dinamakan esofagus. Ianya membawa makanan ke perut secara pergerakkan peristalsis.

7. Dua enzim yang terdapat dalam perut adalah pepsin dan renin.

8. Tiga enzim yang tedapat dalam duodenum adalah amilise, lipase, dan tripsin.

9. Dalam usus kecil terdapat dua jenis pergerakan :

  • Penguncupan beritma bahagian-bahagian usus
  • penguncupan peristalsis
10. Saluran penghadaman berakhir di usus besar. Usus besar menjalankan beberapa fungsi :
  • menyerap air dari najis supaya tidak banyak air yang hilang dari tubuh apabila najis dikumuhkan.
  • menyerap sakibaki hasil makanan ringkas dan vitamin dari kumpulan B.
  • mempunyai bakteria yang menolong memecahkan saki baki makanan yang tidak dicernakan sepenuhnya oleh enzim.

by : miemieliman ~~<@

Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s