Perancangan Menu

PERANCANGAN MENU

Keluarga biasanya mengambil lima sajian utama dalam sehari iaitu :

–          sarapan pagi

–          minum kopi pagi

–          makan tengah hari

–          minum petang

–          makan malam

Ada keluarga yang mengambil makan malam yang dinamakan suffer dari 10 malam ke atas. Bagi yang mengambil makan pagi dan tengah hari dinamakan (brunch) gabungan breakfast dan lunch. Sarapan pagi adalah penting kerana seorang itu perlu bekerja dengan lebih baik secara mental dan fizikal. Selain dari keluarga biasa, menu untuk sajian tertentu boleh dirancang khas untuk yang berikut :

  • Pesakit dan si pulih – Biasanya mereka kurang selera untuk makan. Oleh hidangan untuk pesakit dan si pulih mesti seimbang khasiatnya, menyelerakan tetapi ringan, kurang diperisakan, dan kurang lemak supaya mudah dicernakan.
  • Vegetarian –  Sumber protein yang menggantikan daging adal TVP (Textured Vegetable Protein). Ianya diproses daripada kacang soya dalam pelbagai bentuk dan saiz.
  • Makanan Bekal – Sajian yang dipekkan untuk dimakan di tempat lain seperti tempat kerja, tempat berkelah, sekolah dan sebagainya. Pastikan makanan itu mempunyai nutrien yang cukup seperti sandwich, pastry, dan kek.
  • Sajian Etnik – Terdapat pelbagai jenis makanan yang terdiri daripada pelbagai kaum. Hidangan kaum Melayu, terdapat perbezaan dalam bahan-bahan dan cara memasak antara negeri-negeri. Kaum Cina pula, mempunyai cara Hokkien atau Kantonis. Sabah dan Sarawak pula, mempunya sajian masakan melayu dan cina contohnya, masakan ikan dan karangan laut.
by : miemieliman ~~<@
Advertisements
2 Comments

2 thoughts on “Perancangan Menu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s