Kajian Fabrik

PERANAN PAKAIAN

KAJIAN FABRIK

  • Pembinaan fabrik – Gentian dijadikan yan dan yan seterusnya dijalin untuk dijadikan fabrik. Yan yang terdiri daripada gentian atau filament, biasanya dipintal untuk membentuk satu lembar panjang yang kukuh dan tidak mudah berjerumbai. Terdapat dua jenis yan yang asas iaitu :
  • –          Yan filamen ialah yan yang panjang dan perbuat daripada sutera atau gentian buatan. Yan filament adalah licin, halus, dan melungsur.
  • –          Yan staple ialah yan span dan dibuat dengan memintal beberapa gentian staple yang pendek seperti kapas atau bulu biri-biri. Filamen gentian buatan juga boleh dipotong pendek dan dijadikan yan staple. Yan staple adalah tebal, berbulu, gebu, dan merangkap lebih banyak udara.
Fabrik dibina dengan cara tenun, kait dan tanpa tenun.
  • Fabrik Tenun – Dihasilkan dengan menjalinkan dua set yan pada sudut tepat. Yan memanjang dipanggil yan lungsin dan yan yang melintang dipanggil yan pakan. Setiap fabric tenun mempunyai dua tepi yang kelihatan seperti reben halus selari dengan yan lungsin yang dipanggil tepi fabrik.  Terdapat 3 jenis tenun asas iaitu :

  • Fabrik Kait – Dihasilkan dengan mengait yan untuk membentuk satu barisan gelung, dibuat sama ada dengan tangan atau menggunakan mesin kait. Terdapat 2 jenis fabrik kait iaitu :

  • Fabrik tanpa Tenun – Selain ditenun dan diikat, fabric juga dibina dengan cara lain untuk menghasilkan Fabrik terikat dan Fabrik  felt.
by : miemieliman (^_^)v
Advertisements
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s