Penyediaan Makanan

1. Penyediaan makanan melibatkan :

  • pemilihan kaedah memasak yang sesuai dalam penyediaan berprotein, sayur-sayuran, buah-buahan, makanan tenusu dan bijirin supaya dapat perisa, warna, dan tekstur yang baik.
  • penyediaan makanan dengan kehilangan nutrien yang paling sedikit.
  • menyajikan makanan dengan menarik dan bersih dalam alat-alat menghidang yang sesuai.
2. Tujuan memasak makanan adalah :
  • membunuh mikoorganisma yang bahaya.
  • mengelakkan makanan daripada cepat rosak
  • memudahkan penghadaman
  • memusnahkan toksin asli yang ada dalam makanan
  • memperbaikki rupa makanan supaya menarik
  • menjadikan makanan mudah dimakan
  • mempelbagaikan diet
3. Kaedah memasak :
  • Terdapat pelbagai kaedah memasak yang boleh digolongkan mengikut kategori penggunaan haba.
  • - memasak menggunakan haba lembab atau cecair – merebus, mengukus, mencarak, merendidih, mencelur.
  • - memasak menggunakan haba kering - menggril, memanggang/membakar
  • - memasak dalam lemak iaitu menggoreng - tohor, goreng, goreng minyak banyak, guna ketuhar.
by : miemieliman ~~(@
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s